top of page

Konservatif DiÅŸ Tedavisi

Düzenli olarak fırçalanmayan diÅŸlerde yemek kalıntıları nedeniyle oluÅŸan bakteriler zamanla diÅŸlerin çürümesine neden olarak sert diÅŸ dokularında erimeye neden olur. DiÅŸlerin sıcak ve soÄŸuk yiyeceklere karşı hassasiyetinin artması ve diÄŸer nedenlere baÄŸlı olarak aÄŸrı oluÅŸması diÅŸ çürümelerinin belirtilerindendir.

Genellikle diÅŸ muayenesi sırasında fark edilen diÅŸ çürükleri zamanında müdahale edilmezse çürük diÅŸ köküne kadar yayılır ve diÅŸin çekilmesi söz konusu olabilir. Çürümeye baÅŸlayan diÅŸe bir an önce müdahale edilerek diÅŸ kayıplarının yanı sıra dayanılmaz aÄŸrıların meydana gelmesi de önlenir.

ÇürümüÅŸ diÅŸler için çürük alanlar temizlenir ve bu bölüm özel dolgu malzemeleri ile doldurulur. Böylece diÅŸin çürük bölümü temizlenerek saÄŸlıklı bir ÅŸekilde iÅŸlevini devam ettirmesi saÄŸlanır. Çürük bölgenin tedavisinde geç kalınmış ve çürük diÅŸ köküne kadar ilerlemiÅŸse öncelikle kanal tedavisi yöntemi ile çürük alan ve aÄŸrıya neden olan sinirler temizlenerek dolgu iÅŸlemi gerçekleÅŸtirilir.

Amalgam nedir?
Amalgam dolgular gümüÅŸ dolgular olarak ta tanımlanır. Amalgam; gümüÅŸ, kalay ve bakır alaşımının, cıva ile karıştırılması ile elde edilir. Karışımın %45-50'sini oluÅŸturan civa, metalleri birbirine baÄŸlayarak dayanıklı bir dolgu malzemesi yaratmış olur. 150 yıldan beri geliÅŸtirilerek kullanılmakta olan amalgam dolgular, çok sayıda diÅŸin korunarak ağızda kalmasına hizmet etmiÅŸtir.

Amalgamdaki civa zararlı mıdır?
Amalgam dolgudaki civa zehirli deÄŸildir. Civa diÄŸer metallerle birleÅŸtiÄŸinde kimyasal yapısı deÄŸiÅŸir ve zararsız hale geçer. ÇiÄŸneme ve öÄŸütme sonucunda ağızda açığa çıkan civa miktarı su, hava ve yiyeceklerde alınan miktardan çok daha küçüktür. Bütün bilimsel araÅŸtırmalarla civanın zararsız olduÄŸu sonucuna varılmıştır. Amalgamlar söküldüÄŸünde civanın oluÅŸturduÄŸu düÅŸünülen bazı hastalıkların iyileÅŸtiÄŸi iddia edildiÄŸi halde bilimsel olarak ispatlanamamıştır.

DiÅŸ hekimleri amalgamı niçin tercih ederler?
Amalgam hala en zararsız, en uzun ömürlü ve en ucuz dolgu maddesidir. Yılda, bir milyardan fazla amalgam dolgu yapıldığı hesaplanmıştır. DiÄŸer dolgu maddelerine oranla çok daha kısa zamanda ve kolay uygulanabilirler. Porselen, altın ve beyaz dolgular gibi dolgu malzemeleri hem daha pahalıdırlar hem de daha çok zaman ve dikkat isterler. Ayrıca altının dışındakiler amalgam kadar uzun ömürlü deÄŸildir. Amalgam ancak civaya allerjisi kesin olarak tespit edilenlerde kullanılmamalıdır ki, bu da yüzde birden çok daha düÅŸük bir olasılıktır. GerekmediÄŸinde amalgam dolgular sökülmemelidir. Çünkü hem gereksiz masraf getirmekte hem de diÅŸe zarar verme olasılığını arttırmaktadır.

Kompozit Dolgu

ÇeÅŸitli renk seçenekleriyle diÅŸte fark edilmez diÅŸ rengindeki dolgulardır. Bir dönem sadece ön diÅŸlerde kullanılan kompozit dolgu çeÅŸitli yöntemlerle güçlendirilerek arka diÅŸler için de uygun hale getirilmiÅŸtir. Özel bir baÄŸlayıcı ajan kullanılarak diÅŸe yapışıtırılan dolgu malzemesi ışık cihazıyla sertleÅŸtirilir ve cilası aynı seans yapılabilir.
DiÅŸ Dolguları Çürük nedeni ile madde kaybına uÄŸramış diÅŸlerin, çürük temizlendikten sonra çeÅŸitli materyaller ile doldurularak, diÅŸin iÅŸlevlerini yerine getirmesini saÄŸlamak amacı ile yapılan tedavilerdir. DiÅŸ dolgusu iÅŸlemi öncesinde hekiminiz gerek görürse lokal anestezi uygular. UyuÅŸukluk 2-6 saat sürebilir. Çok düÅŸük oranda da olsa kullanılan materyale karşı hastada reaksiyon geliÅŸebilir. Tedavi sırasında yumuÅŸak dokuda zedelenme olabilir. Yapılan iÅŸlem sonrasında herhangi bir rahatsızlığınız olursa (ÅŸiddetli aÄŸrı, gıda birikimi, sivri veya pürüzlü kalan alan, yükseklik v.b.) hekiminize bildiriniz. GiriÅŸim sonrası aÄŸrı veya hassasiyet ortaya çıkabilir ve bir süre devam edebilir. Tedavi bittikten sonra hekiminizin önerilerine uymanız tedavinin baÅŸarısını arttıracaktır. Yapılan dolguların baÅŸarısı diÅŸin yapısına, kiÅŸinin ağız bakım alışkanlıklarına ve beslenme alışkanlıklarına baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸebilir. 18 DiÅŸlerdeki harabiyete göre hekiminiz size aÅŸağıda anlatılacak olan tedavi ve dolgu seçeneklerinden birini önerecektir.

Porselen Dolgu

​

Porselen inlay-onlay dolgular laboratuarda hazırlanan üstün estetik ve dayanıklılığa sahip dolgulardır. Büyük dolgu gerektiren diÅŸlerde kompozit yada amalgam dolgu yerine hem estetik hem de dayanıklı olması nedeniyle inlay-onlay uygulanabilmektedir. Günümüzde tek seans diÅŸ hekimliÄŸi olarak adlandırılan CAD-CAM sisitemi ile ,bu dolgular yaklaşık 10 dakika içerinde hazırlanabilmektedir.

 

Ekran Resmi 2019-11-05 01.16.53.png
Ekran Resmi 2019-11-05 01.17.05.png
Ekran Resmi 2019-11-05 01.17.10.png

Nasıl Yapılır ?

Çürük veya eski restorasyon  temizlenip diÅŸte bir kavite meydana getirilir ve bu kaviteden optik ölçü sistemi ile ölçü alınır.Alınan bu ölçü bilgisayar ortamındaki özel bir proÄŸram ile dizayn edilip 3D yazıcıdzki yüksek teknoloji ile üretilmiÅŸ bloktan restorasyon kazınır. geldiÄŸinde cilalanmış olan porselen dolgu, kaviteye özel yapıştırıcılarla yapıştırılır.

Porselen dolgular çok fazla madde kaybı olan ve diÅŸin tümden küçültülerek kuron uygulaması gerektiren durumlarda saÄŸlıklı diÅŸ dokusunu korumak amaçlı geliÅŸtirilmiÅŸtir.Daha estetik ve kullanışlı olduÄŸundan amalgam dolguların yerine tercih edilmektedir.

Mükemmel bir estetik, kenar uyumu ve adaptasyon saÄŸlamaktadırlar.

IPS porselen (Leucide reinforced pressable porcelain) dolgular

 

  • Doku dostu dolgulardır, biyolojik uyumları en yüksek olan malzemelerdir.
     

  • Porselen dolgu yönteminde ağızdaki saÄŸlıklı diÅŸ dokusuna dokunulmaz. Ayrıca bu porselenler diÅŸin sertliÄŸine en yakın ve diÅŸeti ile en uyumlu malzemelerdir. SertliÄŸi diÅŸin mine dokusuna çok yakın olduÄŸu için kompozit dolgular gibi de aşınmaz.


Özellikle büyük madde kayıplarında, kompozit dolgu veya kuron(kaplama) yerine tercih edilmelidir

bottom of page