Ortodonti
Ortodonti, dişler ile çenenin estetik ve fonksiyonunu ideale ulaştırarak bireyin yaşam kalitesini yükseltmesine katkıda bulunan bilim dalıdır.
Hangi yaşta olursa olsun, tedavi edilmeyen ortodontik problem daha da kötüleşir. Zaman geçtikçe, çapraşıklık nedeniyle dişlerin yeterince temiz tutulamaması sonucu oluşan çürük ve diş eti hastalıkları diş kayıplarına sebep olabilir. Bunların yanında bozuk kapanışlar diş yüzeylerinin anormal aşınmasına, çiğneme ile konuşmada zorluklara ve destek kemik ile diş eti dokularının hasarına yol açabilmektedirler.
Ortodontik tedavi, dişlerinizin sağlığıyla beraber gülümsemenizin de düzelmesini ve daha iyi olmasını sağlayan bir bilim dalıdır. Her bireyin kapanış bozuklukları ve tedaviden beklentileri bir başkasından farklı olduğundan, ortodontistiniz gereken düzeltimi dikkatlice analiz ettikten sonra size en iyi tedavi yöntemini önerecektir.
ORTODONTİK TEDAVİYE BAŞLAMA ZAMANI VE YAŞI
Çocuğunuzun ilk ortodontik kontrolü yedi yaşından geç olmamalıdır. Bu yaşta dişler düzgün sıralanmış görünse de gizli bir kapanış problemi söz konusu olabilir. Bu problemlere işaret eden bazı ipuçları bulunmaktadır:
Dengeli olmayan yüz ve çene yapısı
Ağızdan solunum
Fonksiyonda(çiğneme,konuşma, gibi) ve kapanışta zorlanma
Parmak emme, tırnak yeme, yanak ve dudak ısırma gibi kötü alışkanlıkların bulunması
Aşırı ileride veya geride konumlanmış çene yapıları
Önde konumlanmış dişler
Alt ve üst çenedeki dişlerin temas etmemesi veya normal olmayan bir şekilde kapanması
Süt dişlerin erken ya da geç kayıpları
Çapraşık, yanlış yerde konumlanmış veya sürmemiş dişlerin varlığı
Eğer bu yaşta bir problem saptanırsa, ortodontistiniz tedaviye başlamak için en uygun zaman konusunda sizi yönlendirecektir.
Bu dönemde teşhis edilen problemlerin erken tedavisi sonucu, mevcut anomali ya tamamen ortadan kaldırılabilir ya da ileri yaşlarda yapılacak ikinci faz ortodontik tedavinin daha kolay ve kısa sürede tamamlanmasına yardımcı olunur.
ERKEN TEDAVİYLE SAĞLANABİLECEK AVANTAJLAR
Çene büyümesine ve çene yapılarının üzerlerinde yer alan daimi dişlerin daha düzgün konumlanmalarına rehberlik edilir.
Dişlere ve çevre dokulara zarar verebilecek kötü alışkanlıkların önüne geçilir.
Üst solunum yollarına ait yapı ve fonksiyon bozukluklarının ilgili tıp dallarıyla koordinasyon içinde çalışarak tedavisi yapılır.
Özellikle üst ön dişlerin ileride konumlanmasından dolayı meydana gelebilecek kırılma olasılıklarının önüne geçilir.
Hastanın fiziksel görünümünü iyileştirerek, sosyal yönden özgüvenin artırılması sağlanır.
Çocuğunuz yedi yaşını geçmiş olsa bile, ortodontik muayenesinin yapılması çok önemlidir. Erken yaşta yapılan kontrollerin faydası çok büyük olmasına rağmen, çoğu aktif ortodontik tedavi 9-14 yaşları arasında başlamaktadır. Bununla birlikte yetişkinlerin de ortodontik tedaviden faydalanabileceği unutulmamalıdır. Her ne kadar braketler ve teller düşünüldüğünde ilk akla gelen çocuklar olsa da, bugün çok sayıda yetişken hem estetik hem fonksiyonel problemlerine çözüm bulabilmek için ortodontik tedaviye başvurmaktadır. Günümüz teknolojisi sayesinde daha az görünen ve daha rahat kullanılabilen braketler tedaviyi eskiye oranla daha çekici yapmaktadır. Sağlıklı dişler, kemik ve diş etleri hemen her yaşta tedaviye olumlu cevap vermektedir.
ORTODONTİK TEDAVİ SIRASINDA AĞIZ –DİŞ BAKIMI VE DİKKAT EDİLECEK KONULAR
Aşağıda sıralanan önlemler tedavi sırasında çürük oluşumunu önlemeye yardımcı olup, kullanılan apareylerin zarar görmesi engeller.
Her yemekten sonra dişler ortodontistinizin tarif ettiği şekilde fırçalanmalıdır.
Diş araları, arayüz fırçaları ve diş ipleri kullanılarak günde en az bir defa temizlenmelidir.
Çürük ve diş etlerinin kontrolü için düzenli olarak diş hekimine gidilmelidir.
Ortodontik tedavi boyunca randevulara aksatılmadan gidilmelidir.
Tedavi için gerekli olan apareyler tarif edildiği şekil ve sürede düzenli olarak takılmalıdır.
Apareylerin bozulma, kırılma veya çıkmasına sebep olabilecek yapışkan gıdalar (şeker, sakız, karamel gibi) tüketilmemelidir.
Sert yiyeceklerden (çerez, cips, havuç, kızarmış ekmek gibi) mümkün olduğunca uzak durulmalı, yiyecekler küçük lokmalar halinde yenmeli ve ön dişlerle ısırma hareketi yapmaktan kaçınılmalıdır. İçinde çekirdeği olan meyveler ise , çekirdekleri çıkartılarak yenmelidir.
Apareylere alışma süreci yaklaşık 7-10 gündür. Bazen dişlerde ağrı ve hassasiyet olabilirken, ağız dokularında da yaralanmalar görülebilir. Böyle durumlarla karşılaşıldığında, ortodontistinizin verdiği öneriler doğrultusunda hareket etmeli, devamı halinde ise doktorunuzla iletişim kurulmalıdır.
ORTODONTİK TEDAVİNİZİ, KESİNLİKLE BİR ORTODONTİ UZMANINA YAPTIRINIZ.